1416496338625668

Samohipnoza – komunikacija s podzavestjo

Vsaka hipnoza je pravzaprav samohipnoza, naravno stanje zbranosti in sprostitve. Vsak človek naj bi več kot dva tisoč petsto ur na leto preživel v stanju naravne avtohipnoze. Samo štiri ure na dan naj bi porabili za sanjarjenje in nočne sanje (t. i. hitra faza spanja). Dar hipnoze je v samem objektu hipnoze, hipnotizer samo ustvari določeno vzdušje za nastanek hipnotičnega stanja. Le-to se lahko naučimo priklicati tudi sami. Zakoreninjene ideje v podzavesti, ki nam škodujejo, lahko uspešno spremenimo z avtohipnozo, ki je učinkovito sredstvo za odvajanje od kajenja, hujšanje, izboljšanje spomina in koncentracije, za sprostitev psihične napetosti, omilitev in odpravo bolečin, za izboljšanje uspeha v šoli, odpravo treme … S samohipnozo ali avtosugestijo lahko zamenjamo misel v podzavesti, ki povzroča negativne telesne odzive. Je čudovita metoda za odstranjevanje negativnih prepričanj in pričakovanj ter vgrajevanje pozitivnih misli o zdravju, uspehu, dobrem počutju, sreči … Pomemben zakon, na katerem temelji, je, da je domišljija močnejša od razuma. Možgani ne ločujejo med realnostjo in domišljijo. Pri delu s podzavestjo velja presenetljivo pravilo, da se ne naprezamo, kajti bolj ko bomo hoteli zavestno reševati težavo z močjo volje, manjši bodo rezultati.

Samohipnoza je način sproščanja in odklopa zavesti med tem, ko aktiviramo podzavest in komuniciramo s podzavestnim delom uma. Kot inštrument komunikacije z globinami podzavesti je samohipnoza veličastna metoda samopomoči. Z njo lahko pridemo v stik z lastnimi ustvarjalnimi sposobnostmi in zamenjamo škodljive programe v podzavesti za zdrave programe. Uporabljamo jo, ko se želimo rešiti različnih zasvojenosti: da prenehamo kaditi, piti alkohol, jemati mamila, postanemo vitki, se rešimo strahov in fobij, negativnih in omejujočih prepričanj, depresije, napetosti, slabe samopodobe … Pomaga pri doseganju boljših rezultatih v športu, pri izobraževanju, povečuje inteligenco in ustvarjalnost, pomaga razviti potenciale in pomlajuje. Uporabljamo jo za izboljšanje spomina in koncentracije, za sprostitev psihične napetosti in stresa, za omilitev in odpravo bolečin, zoper nespečnost, za porod brez bolečin, za odpravo treme pred javnim nastopanjem, za bolj srečno in izpolnjeno ljubezensko življenje …

Podzavest je naš računalnik, v katerega shranjujemo vse, kar dojemamo s svojimi petimi čutili. V njej so shranjeni tudi vsi negativni miselni vzorci, pretekla doživetja in izkušnje, omejujoča prepričanja, ki jih lahko v stanju transa spremenimo v pozitivne miselne vzorce. V znanstvenem jeziku je podzavest povezana z limbičnim delom možganov. Ta filogenetsko starejši del od možganske skorje je povezan s čustvovanjem. S samohipnozo lahko delujemo na ta del možganov in reprogramiramo možganske programe, ki vplivajo na naše počutje, imunski sistem, hormonsko ravnovesje, vedenje, čustva … Z njeno pomočjo izključimo dnevno zavest in osvobodimo tudi ustvarjalno moč podzavesti. To je tudi stanje povečane lucidnosti in senzibilnosti, v katerem se delovanje čutil močno okrepi. V stanju samohipnoze si bolje zapomnimo, zato je priporočljiva tudi pri učenju tujih jezikov. Pri nekaterih ljudeh se pojavljajo tudi izjemne sposobnosti, kot so dolgoročni spomin in povečanje intelektualnih sposobnosti, pojav duhovnih uvidov in parapsiholoških sposobnosti, kot so jasnovidnost, jasnoslušnost, telepatija, prekognicija …

Pomemben zakon, na katerem temelji hipnoza, je, da je domišljija močnejša od razuma. Možgani ne ločujejo med realnostjo in domišljijo. Vsaka naša misel, če jo upodobimo in so v njej poudarjeni občutki, ima močno tendenco, da se uresniči. Možnosti, ki dremajo v skritih in še neizkoriščenih močeh psihe, so pravzaprav neomejene. Vsi veliki pionirji, ki so delali na tem področju, niso glede tega imeli niti trohice dvoma. Carl Gustav Jung je napisal, da podzavest kaže na vsebine, ki bi neizmerno obogatile naše znanje, če bi nam uspelo, da jih prestavimo v zavest. »Staro verovanje, da nič ne more priti v našo zavest, kar ne prihaja skozi vrata znanih čutilnih organov, mora iti po enaki poti, kot je šla Newtonova mehanika, ko se je pojavila teorija relativnosti,« je menil Joseph Banks Rhine.

Samohipnozo se lahko naučimo tudi sami, priročnikov za hipnozo in samohipnozo je v slovenščini že nekaj. Na spletu so na voljo brezplačne elektronske knjige o samohipnozi. Če obvladamo angleško, pa si lahko pomagamo tudi z YouTubom. Učenje samohipnoze izvaja že več terapevtov v okviru medicinske hipnoze in hipnoterapije.